Nema boga https://blog.dnevnik.hr/nemaboga

utorak, 11.05.2004.

Znati i vjerovati

Nerijetko sam sebe zateknem kako raspravljam razliku između ateista i agnostika. Neki ljudi ta dva pojma shvaćaju kao gradaciju nevjerništva, neki smatraju da se ateistom izjašnjava onaj koji želi pobijati vjeru dok je agnostik onaj koji ne vjeruje sam za sebe...

Uvriježeno je tumačenje kako je agnostik netko tko ne zna da li bog postoji (u nekim iteracijama da ga to ni ne zanima), dok je ateist onaj koji tvrdi kako bog ne postoji... Uostalom iz te sam definicije i uzeo naslov ovog bloga.

To tumačenje, iako nosi upotrebnu vrijednost u svakodnevnom životu, nije ispravno. Oba pojma (u četiri značenja, svaki sa i bez prefiksa a- koji nosi negaciju) mogu smisleno stajati jedan pored drugog, svaki sa svojim značenjem. Korektna definicija bi bila kako je gnostik netko tko zna da li bog postoji, a agnostik netko tko ne zna postoji li bog. Teist je pak onaj koji vjeruje kako bog postoji, a ateist je onaj koji ne vjeruje u postojanje boga.

Većina teista koje srećem su istovremeno i agnostici, tako da to nije međusobno isključiva mogućnost. O samom pitanju vjere i vjerovanja, možda već sutra...

Za kraj, još jedna, "pivska" definicija ta dva pojma: "agnostik je lijeni ateist"... :)

11.05.2004. u 16:00 • Print#^

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Razum iznad religija


Ako bog želi spriječiti zlo a ne može
onda nije svemoguć.

Ako može a ne želi
onda je zao.

Ako može i želi
otkud zlo?

Ako niti može niti želi
čemu ga zvati bogom?

Epikur

O ovom blogu...


Čemu ovo? Jednostavno zato jer mi je dosta toga da se gluposti, neznanje i laži cijene na bilo koji način.

Jasno mi je kako ovo neće promijeniti puno, no možda će nekome tko misli svojom glavom ovo malo olakšati/razvedriti život, dok će nekome tko ne misli nego sluša malo zagorčati život.

Ovo nije osmišljeno kao mjesto za širenje religijske netrpeljivosti ili diskriminacije, nego jednostavno kao mjesto religijske slobode: slobode od religije. I nije protiv neke specifične religije, nego (ako je baš potrebno odabrati takav stav) protiv svih, iako će vjerojatno najviše vremena biti posvećenoj onoj najraširenijoj ovdje upravo zato jer najviše truje moju okolinu.

Ovdje ću objavljivati kritičke tekstove o evidentnim lažima u religijskim tekstovima, o religijskim ikonama... O gluposti, nemoralu i zlu svećenstva... Možda i koja aktualna tema, kad se za to ukaže potreba.

Bez polemika i komentara (tko baš želi da nešto vidim može pokušati mailom na nemaboga@net.hr) - ovaj je blog zapravo nekakav moj komentar, ako nekog i potakne na reakciju super, samo ne ovdje.

Uživajte...

Linkovi:


Straight dope
Govor Bertranda Russella
Drugačiji pogled na Isusa
Urban legends
Biblija Hrvatske biskupske konferencije
Kissing Hank's Ass